Black Friday

Poreklo naziva Black Friday

Black Friday

Pošto Srbija sve više usvaja termin Black Friday (Crni petak), lepo bi bilo naučiti poreklo i razlog zbog čega se dan posle praznika Dan zahvalnosti tako naziva.

Prva dokumentovana upotreba izraza Crni petak desila se 24. septembra 1869. godine i ne odnosi se na maničnu kupovinu koju mi danas povezujemo sa Crnim petkom, već se odnosi na finansijski krah tržišta zlata koji su izazvali dvojica nemilosrdnih špekulanata zlatom. Džej Guld and Džejms Fisk zajedno su osmislili plan da kupe sve zlato koje je bilo u opticaju i na taj način izazovu rast cene zlata, a zatim isto zlato prodaju po astronomskim cenama. Tog petka, zavera je otkrivena, što je izazvalo bankrot mnogobrojnih investitora na Vol stritu, uključujući i predsednikovog brata.

Jedno od objašnjenja naziva Crni petak, odnosi se na tvrdnju da je naziv nastao zbog običaja američkih vlasnika plantaža da kupovinu crnaca obavljaju nakon Dana zahvalnosti zbog niskih cena robova. Ipak, ovo objašnjenje je opovrgnuto.

Poreklo naziva Black Friday

Pravo poreklo ovog naziva može se naći u istoriji Filadelfije. Pedesetih godina prošlog veka, policija u Filadelfiji koristila je ovaj termin kako bi opisala haos i ludnicu koja je pratila svaki Dan zahvalnosti, kada bi horde kupaca i turista preplavile grad u očekivanju utakmice između vojske i mornarice koja se odigravala u subotu. Policajci nisu mogli da uzimaju slobodne dane i spajaju vikend sa Danom zahvalnosti, već su u velikom broju slučajeva morali da rade duže smene zbog saobraćajnih gužvi i mnogobrojnih krađa koje su dešavalle zbog velikog broja ljudi na ulicama i u saobraćaju, te su taj petak zvali crni petak.

Stanovnici Filadelfije prihvatili su ovaj izraz već 1961. godine, ali gradskim vlastima nije se sviđao te su pokušali da ga preimenuju Save u ’Big Friday’ što nije prihvaćeno u širokim narodnim masama.

U ostatku Amerike, ovaj naziv počeo je da se upotrebljava krajem osamdesetih godina, kada je smišljena i treća verzija porekla naziva Crni petak. Termin je osmišljen jer su američki trgovci obično ostvarivali najveći profit tog petka, nakon cele godine koju su provodili u crvenom (in the red) tj. u gubitku oni bi prešli u crno (go into the black) –  tj. ostvarili bi profit. Pravo poreklo termina, ubrzo je zamenjeno ovom pričom pa se običaj kupovine na petak posle Dana zahvalnosti raširio po celoj Americi, a kako vidimo, proširio se i na ostatak sveta.

Crni petak postao je sinonim za dan kada se može obaviti kupovina po izuzetno sniženim cenama, a u Sjedinjenim Američkim Državama građani koriste ovaj dan da obave kupovinu tehničke robe, ili započinju svoju božićnu kupovinu, što su trgovci prepoznali te vrata svojih radnji iz godine u godinu otvaraju sve ranije. Danas, radnje se otvaraju čak i na veče Dana nezavisnosti što predstavlja primer ekstremnog kapitalizma i manije kupovine.

Škola engleskog jezika Dandelion

Podelite sa prijateljima