Deca i učenje engleskog jezika

Deca i ucenje engleskog jezika

UČENJE ENGLESKOG JEZIKA ZA DECU ONLINE

Vrlo često dobijam pitanja kada je najbolje vreme da deca počnu da uče engleski. Više sam o ovome pisala na link pa zato ovde koristim priliku da dam neke korisne savete i linkove ka odličnim izvorima.

Moderno je doba, okruženi smo tehnologijom. Čak i da neko želi, vrlo je teško živeti kao što se živelo pre 30-40 godina. Neki će reći da to i ne žele. Neki da bi se najradije povukli na planinu. Sve je to nevažno ako imamo decu, jer deca nas drže u sadašnjem momentu. Ona ne biraju da li se rađaju u 18. veku, 1979. godine ili danas. Stoga je bitno da im pružimo saznanja koje moderno doba pruža.

Pošto se bavimo engleskim jezikom, mora se priznati da je izuzetno olakšavajuća okolnost što je engleski svuda. To olakšava izloženost jeziku, a izloženost ciljanom jeziku olakšava i njegovo usvajanje.

Učenje engleskog jezika za decu online

Kako početi? MUZIKA JE BITNA!

Prvo i osnovno, na niskim nivoima učenje je nestruktuirano. To znači da decu ne možete samo posaditi da sede i rade.  Kretanje je u dečijoj prirodi  i kretanje ne treba sprečavati. Iz tog razloga je opcija pesmica i pokreta u najranijem dobu i najbolja opcija. Hajde da se okrenemo pesmicama i plesu. U pesmicama se ponavljaju iste reči, fraze, rečenice. Deca neće iz prvog pokušaja prepoznati reči, ali ako redovno slušaju, melodija će ući u uši i na nama neobjašnjiv način, oni će usvojiti reč po reč.

Ipak, iako je lako ukucati english songs u pretraživač, teško je izabrati ono što je korisno. Mora se priznati i da su neke pesmice posebno iritantne zbog glasova koji su izabrani da ih otpevaju. Kako ne bi gubili vreme, evo nekoliko predloga:

ZA MALIŠANE

Kids TV

Namenjen deci vrtićkog uzrasta, obuhvata sve poznate dečije pesmice koje su ispevane u mirnom ritmu. Ukoliko pratite glavni link doći ćete na stranicu sa listom pesama. Ukoliko pratite kompilaciju koju smo izdvojili, naći ćete se na listi od 50 pesmica, kao što su Five little monkeys, Old McDonald had a farm, Twinkle twinkle little star, Head, shoulders, knees and toes…

U pitanju je kanal na Youtube i pokriva mnoge poznate pesmice u veselom ritmu u kojima se reči ponavljaju i vrlo su lake za pamćenje. Pesmice pokrivaju početne termine kao što su pozdravi, boje, oblaci, brojevi (let’s count), dane u nedelji, osećanja, itd.  Postoje kompilacije i pojedinačne pesmice.

Frog Street Press

U okviru ovog kanala imate pesmice od kojih svaka predstavlja slovo u abecedi. Pesmice su kratke i često se ponavljaju stihovi. Praćene su i sličicama koje lakše predstavljaju slovo i termin koji opisuje to slovo.  Pesmice se mogu i skinuti sa interneta pa ih možete slušati i u kolima ili na bilo kom drugom mestu.

Super Simple Songs – Kids Songs

Još jedan od kanala namenjenih deci i učenju engleskog kroz pesmice. Animacije su vrlo prijemčive i kolorične, a obrađuju sve poznate teme za početni engleski.

PREDŠKOLCI I DECA NIŽIH RAZREDA

Predskolci i deca nizih razreda

Kako deca rastu, tako je vreme da sadržaje približimo njihovim godinama. Predškolci i deca nižih razreda osnovne škole su već razvili sposobnost da se duži vremenski period koncentrišu na jednu aktivnost.  Samim tim, njih ipak možemo da usmeravamo da sede i bave se aktivnostima kakvo je bojenje, crtanje, logičko povezivanje. Bitno je da sadržaji budu raznobojni i zanimljivi. Deca vole da povezuju slike sa rečima, traže razlike, boje. Postoji na pretek sajtova na kojima se mogu naći radni listići (worksheets) koji pokrivaju sve ove teme. Naravno, kao šlag na tortu, tu je i ogroman broj igrica prilagođenih dečijem uzrastu u kojima se polako ali sigurno gradi vokabular.

British Council – Learn English Kids

British Council je poznat po svojim programima učenja engleskog jezika. U ovom slučaju oni nude listu pesmica (songs) odakle možete da izaberete neku koja vam se dopada. U okviru odeljaka imate I pripremu (preparation) u kojoj se obrađuju reči koje se javljaju u pesmici. Deo pripreme je ciljano pripremljen za malo stariju decu, dok mlađa deca mogu samo da slušaju pesmice.

GAMES TO LEARN

Ovaj fenomenalni sajt nudi zaista pregršt sadržaja koji pomažu u lakom vežbanju i usvajanju engleskog jezika. Možete izabrati Monster Vocab ili Fast English ili Fast Phrases igre, u zavisnosti od vašeg deteta I njegovih godina. Monster Vocab se bavi jednostavnim rečima koje se ponavljaju i povezuju sa sličicama, kao i Fast English u kojem su reči tematski raspoređene.

PBS KIDS

Možda će roditelji koji imaju decu ovog uzrasta prepoznati ovo ime pošto stoji iza takvih crtaća kakvi su Doživljaji braće Kret (izuzetno poučan serijal o životinjama), Radoznali Džordž, Kliford-crveni pas.  Ovaj sajt je prepun sadržaja putem kojih se deca mogu zabaviti i uz njih učiti engleski na izvorni način – izlaganjem sadržajima na engleskom.

Fredisa Learns

Ovaj sajt nudi dve opcije – plaćenu i opciju lekcija koje se dobijaju besplatno. Pomaže učenicima od samog početnog nivoa do B1-B2 tzv. intermediate nivoa. Lekcije su podeljene po temama i praćene su kratkim video sadržajima koji na pristupačan način objašnjavaju deci reči koje se obrađuju. Lekcije uključuju i kratke igre i test koji pokriva obrađeno.

ESL Games

Još jedan od sajtova koji kroz interaktivne igre pomaže u učenju engleskog jezika. Postoji veliki izbor igara u koje spadaju igre pamćenja, spelovanja, prepoznavanja reči, vešala, igre koncentracije i dr. Okrenut je više školarcima koji su savladali osnove alfabeta.

Fun Brain

Ovaj sajt je namenjen izvornim govornicima i bavi se svim temama i predmetima sa kojima se susreću deca u osnovnim školama.  Sav sadržaj na engleskom jeziku i postoje sekcije koje se pojedinačno bave čitanjem, matematikom, naukama, ali imate izbor kratkih igrica koje su prilagođene dečijem uzrastu. U sekciji za čitanje, postoje odlomci knjiga koje deca vole da čitaju (Dnevnik Šonjavka, Tom Gejts), ali se podrazumeva da je savladano čitanje na engleskom jeziku, što jasno govori o uzrastu kojem bi ovaj sajt bio interesantan. U sekciji sa video sadržajem, postoje i crtani sa poznatim likovima kakvi su Supermen, Mirakulus i dr. Igrice su poprilično lake pa deca nižih uzrasta mogu da ih lako igraju.

Sajtovi vredni pomena: ABCYA    Digital Dialects

Koju god opciju da izaberete, deci će biti zabavno a vi ćete na jedan nenametljivi način decu pripremati za učenje engleskog jezika. Do momenta kada oni zaista budu formalno seli u klupe, mozak će im biti već naviknut na sadržaje na engleskom. Good luck!

Škola Jezika Dandelion

Podelite sa prijateljima