Šta su u stvari ti podkastovi?

Šta su u stvari ti podkastovi?

Šta su u stvari ti podkastovi?

U jednoj od prethodnih objava navedeno je da pomoć u daljem napredovanju i učenju engleskog može biti i slušanje podkastova. Polazeći od lične izloženosti engleskom jeziku, misao se nametnula da je opšte poznato šta je podkast i da je lako pronaći sadržaje koji su nam interesantni. Medjutim na  nedavnom času, jedno od pitanja koje je postavljeno bilo je ’A šta su ti podkastovi?’

ŠTA?

Podkast je digitalni sadržaj koji može biti u audio ili video obliku i može se reprodukovati direktno sa mreže ili se može preuzeti sa datog sajta i zatim slušati na raznim uređajima. Sama reč podkast je preuzeta iz engleskog jezika podcast – što je složenica pod i cast. Pod je skraćenica od personal on demand što znači lično na zahtev i cast koja potiče iz broadcast tj. emitovati.
Samim objašnjenjem termina podkast jasno je šta on podrazumeva – nešto što je lično i nešto što je na vaš zahtev se emituje, u ovom slučaju na mnogobrojnim sajtovima koji daju opciju preuzimanja, tako da podkast možete slušati kada vama odgovara i na miru. Iako su prvi put predstavljeni još davne 2005. godine, podkastovi postaju sve dominantniji od 2014. godine lansiranjem Serial podkasta https://serialpodcast.org/ koji se bavi naracijom jedne istinite priče tokom jedne sezone.

ZAŠTO?

Lepota i dobrobiti podkastova se mogu naći u činjenici da postoje podkastovi na razne teme, verovatno na svaku moguću koja vam može pasti na pamet, tako da možete čuti ono što vas zaista interesuje. I to naravno možete slušati kada vama odgovara – dok se vozite u kolima, dok ste u kuhinji, kuvate, perete, ležite, na plaži ste i gledate talase. Takođe, slušanje uvek možete uglaviti u svoj raspored jer dužina podkastova varira od pet minuta pa do mnogo dužih koji traju i sat vremena tako da ste sami sebi organizator. Pošto smo u sred tehnološke revolucije, podkastove možete slušati i na svojim smart telefonima ali i na kompjuterima i drugim uređajima.

Slušanje podkasta na mobilnom uredjaju

Kakve to veze ima sa engleskim? Engleski je, kao što znamo, lingua franca te se podkastovi na engleskom mogu naći u najvećem broju i lako su dostupni jer je neophodno samo ukucati podkast na određenu temu i rezultati stižu. Važno je na pravilan način iskoristiti ovu odličnu mogućnost. Slušanje sadržaja na engleskom poboljšava vaše veštine, navikava vas na engleski te sasvim neprimetno usvajate konstrukcije, reči, fraze, izraze, pauze u svoj rečnik. Ovo je izuzetno važno jer vas navikava da razmišljate na engleskom a ne da u glavi prevodite ono što ste smislili. Imam običaj da kažem da je ovo učenje bez napora jer se odvija na nesvesnom nivou.

KAKO?

Početnicima se preporučuju podkastovi usko vezani za učenje jezika koji su često gradirani tj. uređeni po nivoima. U početku treba slušati sa ponuđenim transkriptima tj. navedenim tekstom koji je izgovoren u podkastu i beležiti ono što vam je nepoznato. Korisno je znati da svaki podkast možete slušati nebrojeno mnogo puta te neće biti problema oko nerazumevanja. Ako ste međutim odmakli sa učenjem, možete izabrati one koji su namenjeni engleskom govornom području i na taj način svakodnevno sebe izložiti engleskom.

GDE?

Navodimo podkastove vezane za učenje engleskog jezika i radi lakšeg pristupa dajemo i njihove veb adrese.

  • British Council podkastovi pokrivaju nivoe od početnog (beginner) do srednjeg tzv. intermediate level. Teme su raznovrsne i dužina se kreće oko 30 minuta – uz uključen transkript. Ovi podkastovi se bave opštim temama, medjutim postoji i odeljak poslovnog engleskog koji može poslužiti onima koji žele da se fokusiraju na unapređenje ove oblasti.
  • BBC podkastovi sadrže nekoliko različitih vrsta podkastova i njihova dužina kreće se od 2-50 minuta. Odeljak 6 Minute English pokriva raznovrsne teme a traje samo šest minuta tako da izgovor o nemanju vremena može potpuno da se izbriše. Korisna opcija je besplatno preuzimanje kao i opcija transkripta. Ovi podkastovi namenjeni su srednjem nivou. Drugi koristan odeljak je The English We Speak koji obično traje oko dva minuta a fokusira se na mnoge moderne reči i izraze koje ulaze u svakodnevni rečnik na engleskom govornom područiju. Ovi podkastovi su namenjeni ljubiteljima engleskog i onima koje interesuje savremeno izražavanje a već su na naprednom nivou.
  • This American Life podkast je od izuzetnog značaja ukoliko je američki engleski i njihova kultura ono što vas interesuje. Podkast pokriva raznolike teme i mešavina je novinarstva i naracije.
  • Voice of America: Learning English se takođe fokusira na američki engleski i podeljen je po nivoima dok dužina varira. Navedene su i reči koje mogu biti nepoznate.
  • All ears English podkast koji ima tri odeljka i namenjen je učenicima srednjeg i naprednog nivoa. Možete odlučiti čemu želite da poklonite pažnju – od opšteg engleskog, pripremu za IELTS ispite ili možda poslovni engleski. Takođe se odnosi na američki engleski.
  • Down to Business English podkast okrenut je poslovnom engleskom. Dužina varira i teme se tiču poslovnog sveta sa gomilom reči, fraza i izraza koji su od koristi u svakodnevnoj komunikaciji u poslovnom svetu.
  • Better at English podkast može biti koristan jer kao i ostali pokriva mnoštvo tema a dužina je sasvim prihvatljiva i za one koji nemaju puno vremena jer se kreće oko 10 minuta. Opcije preuzimanja i transkripta su takođe dostupne.
Slušalice za podkast

Za učenike i sve ostale koji su zainteresovani za širenje svojih znanja iz specijalističkih oblasti postoje i podkastovi namenjeni izvornim govornicima koji se bave svakom mogućom temom, profesijom, mišljenjem ili situacijom. Ovo je posebno od koristi učenicima na višim nivoima jer na taj način lakše stupaju u kontakt sa relevantnim oblastima. Neki od zanimljivih podkastova uključuju:

  • Science Vs podkast koji se bavi najnovijim hirovima, problemima koji nas okružuju i suprostavljanjem naučnih činjenica amaterskom shvatanju i razmišljanju.
  • BBC podkast gde postoji veliki izbor pa je na vama da izaberite čime želite da se pozabavite.

Ili jednostavno ukucajte best podcasts i  birajte. U svakom slučaju, tu su, na par klika od vas.

Škola Jezika Dandelion

Podelite sa prijateljima