Zašto se slavi Dan zahvalnosti?

Dan zahvalnosti lišće

Zašto se slavi Dan zahvalnosti?

Dan zahvalnosti je praznik koji se slavi u Kanadi, Grenadi, Liberiji, Sv. Luciji (Karibi), Sjedinjenim Američkim Državama i na Norfok ostrvu.

Praznik se obeležava na različite datume. Kanađani ga slave drugog ponedeljka u oktobru, dok ga Amerikanci slave četvrtog četvrtka u novembru.

Praznikom se obeležava priča o trpezi koju su hodočasnici – doseljenici iz Evrope (Piligrims) podelili sa Indijancima. Doseljenici su imali velikih problema u odgoju useva zbog nepoznavanja klimatskih uslova i terena, te su im Indijanci pomogli u žetvi. Kada je njihova pomoć donela obilje plodova, organizovana je trpeza u čast zahvalnosti. Ovaj dan je poseban jer se provodi sa porodicom i voljenim osobama i tokom praznika se razumenjuju utisci i razlozi zahvalnosti u prethodnoj godini.

Dan zahvalnosti ukrasi

Većina porodica ovaj praznik proslavlja bogatom trpezom, a ponegde i uz religijsku službu. Ritual koji se poštuje je obrok povodom Dana zahvalnosti. On obično uključuje ćurku, pire krompir, neku vrstu preliva, sos od brusnice, kukuruz, batat i pitu od bundeve.

Mnoge zemlje imaju slične praznike, pošto je u mnogim religijskim zajednicama uobičajeno da se obeleži kraj žetve. Vreme proslave kraja žetve se razlikuje u zavisnosti od klimatskih uslova. Proslava kraja žetve datira još od drevnih paganskih festivala. U jevrejskoj tradiciji postoji Sukot, u kineskoj Festival sredine jeseni, a u Nemačkoj poznati Oktobarfest.

Škola engleskog jezika Dandelion

Podelite sa prijateljima