Indian summer

Indian Summer

Indian Summer

Na nedavnoj kafa-času sa učenicama, sedele smo na suncu i uživale u jednom od ovih predivnih dana miholjskog leta. Pošto smo razgovarale na engleskom, upitale su me kako se miholjsko leto kaže na engleskom i bile su iznenadjene imeničkom frazom INDIAN SUMMER.

Moram priznati da me je ovo pitanje zainteresovalo pa sam malo istraživala i evo nekog rezultata.

Zašto se kaže Indian summer? Istina je pomalo nejasna i nedorečena.

J. Hector St. John de Crèvecoeur

Ovaj termin je prvi put upotrebljen u pismima Džona de Krevakjura (1735-1813), francuskog naseljenika koji je napisao ‘Pisma američkog farmera’ iz 1778. godine u kojima spominje ‘kratak period izmaglice i blagog vremena koje se naziva *Indian summer*. Ova fraza odnosi se na američke Indijance pošto u engleskom jeziku postoji još fraza koje u sebi sadrže Indian – Indian gift, Indian sign itd. Pitanje se postavlja da li je termin Indian prilagodjen, pošto je na francuskom pisac iskoristio termin ’L’eté Sauvage’ što u slobodnom prevodu znači leto divljaka. Prosečnom stanovniku Evrope, ovo ništa posebno ne bi značilo. S’druge strane, Indian bi možda značilo nešto drugačije, neuobičajeno, jer su po merilima tadašnjeg čoveka Indijanci bili drugačiji, različiti pa su i biljke koje su rasle na njihovim teritorijama imale pridev Indian (Indian wheat – indijska pšenica tj. kukuruz, ili Indian sugar – indijski šećer tj. javorov šećer). Sem ove interpretacije, postoji i verzija da su Indijanci bili ti koji su tadašnjim naseljenicima iz Evrope ukazali na postojanje takvog perioda toplog vremena te su naseljenici bili ti koji su nadenuli ime ovom vremenskom singularitetu. Ili je ova pojava bila češća na teritorijama na kojima su živeli Indijanci…

U Velikoj Britaniji, ovaj termin je prihvaćen u 19. veku, a do tada se koristio termin  St. Luke’s Summer, St. Martin’s Summer pošto se javlja oko praznika posvećenim Sv. Luki ili Sv. Martinu (18. oktobar; 11. novembar).

Ovaj izraz može se koristiti i metaforički kao izuzetno prijatan period u nečijem životu, posebno ukoliko se odnosi na starenje.

“She is in the Indian summer of her life.”

Miholjsko leto, Indian summer, ili babino leto (kod Nemaca, Mađara, Švajcaraca), period je koji svi vole te uživajte u njemu.

Škola engleskog jezika Dandelion

Podelite sa prijateljima