Kako aktivirati pasivno znanje Engleskog Jezika

Kako aktivirati pasivno znanje engleskog jezika?

Ukoliko ste na nekom srednjem ili naprednom nivou znanja engleskog jezika, sigurna sam da se često suočavate sa činjenicom da ostajete bez reči. Trudite se da se elokventno izrazite ali vam se po glavi vrte reči koje svakodnevno koristite, i sami sebi zvučite previše obično, ili jednostavno. Sam engleski je izuzetno bogat jezik, i dok čitate ili gledate tv, vi se susrećete sa mnoštvom reči i izraza koje sasvim pristojno razumete ali nažalost u razgovoru one ne padaju na pamet.
Zbog ovakve situacije, osećate se nesigurno i ne verujete u svoje znanje.

Znanje engleskog i kako ga aktivirati

Usvajanje vokabulara, gramatičkih struktura i konstrukcije jezika dešava se na nesvesnom nivou. Stoga, postoji ceo jedan univerzum u vašem umu koji čuva sve ono što pročitate i čujete. Procentualno, taj deo vašeg umnog univerzuma koji nazivamo pasivno znanje je mnogo veći u odnosu na aktivno znanje koje možete da prizovete svaki put kada vodite razgovor.

Medjutim, pitanje jeste baš u tome – kako prizvati sve te reči koje prepoznajete i znate u svakodnevnom razgovoru?
Kada dobro razmislite o vašem izvornom jeziku, složićete se da ne posegnete za rečnikom svaki put kada ne možete da se setite neke reči. Ne, mi pokušamo to da iskažemo drugim rečima, sinonimom ili drugačijom konstrukcijom. To je zato što je to vaš maternji jezik pa onda se ne bavite mnogo širenjem vokabulara.

Medjutim šta ako biste ovo primenili i u jeziku koji učite?

Šta ako biste umesto big, iskoristili neku drugu reč. Kako to da uradite?

Postoji nekoliko strategija

Učenje engleskog jezika kroz konverzaciju

Prva i najefikasnija jeste razgovor sa izvornim govornikom jezika ili sa nekim ko govori tečan engleski jezik.

U praksi to znači da vam je potrebno izlaganje jeziku i uključivanje moždanih vijuga kako bi oblikovali misli u jeziku koji učite. Ukoliko postoji mogućnost, definitivno treba izdvojiti vreme i ući u konverzaciju sa izvornim govornicima. Ljudi su skloni da se povlače kada se osećaju nesigurno i kada su u nemogućnosti da svoje misli izraze smisleno i jasno. Medjutim, upravo izlazak iz zone komfora će vas naterati da se prisetite svega što ste do tog momenta naučili. Nema tog čoveka koji se kasnije neće setiti kako je mogao da iskaže raznovrsne stvari na ovaj ili onaj način, a kako se nije u datom momentu setio. Ipak, ako pokušate u više navrata, misli će početi da se oblikuju i svaki sledeći put bićete bolji. Ako, pak, želite da to bude u okruženju gde se nećete izlagati podsmehu ili sramoti (koji mahom postoje samo u vašim mislima) uvek postoji mogućnost privatnih časova sa izvornim govornicima/profesionalcima.

Još jedna od mogućnosti direktnog kontakta sa izvornim govornicima jeste kontakt preko internet foruma. Postoji mnogo foruma na kojima možete razmenjivati mišljenje o stvarima za koje ste zainteresovani sa drugim ljudima i to na jeziku koji želite da poboljšate, pa probajte. Uobličavanje misli tokom pisanja pomaže i u komunikaciji, pa ćete u sledeći put kada razmenjujete mišljenje uživo, pomisliti na forumsko razmenjivanje i biće lakše.

Učenje engleskog jezika kroz čitanje

Drugi način jeste konstantan kontakt sa ciljnim jezikom. Šta to znači? To podrazumeva svestan napor. Promenite podešavanja svog telefona na engleski jezik. Pretraživači, Windows operativni sistem, ili pak Mac, sve treba da bude na engleskom jeziku. U početku će biti teško, ali navićićete se.
Volite muziku? Ne volite muziku? Svejedno je. Izložite sebe muzici sa engleskog govornog područija. Ne razumete šta pričaju? Potražite reči pesama pa pročitajte. Možda vas neka pesma zainteresuje pa dalje istražite.

Volite da čitate? Ipak teško vam je čitanje na engleskom. Počnite od dečijih knjiga. One su prilagođene uzrastu a i sam vokabular, konstrukcije, gramatika, sve je jednostavnije. Kondicija u čitanju se mora graditi postepeno. Dečije knjige su mahom kraće, te vam neće biti potrebno puno vremena da ih dovršite. Ili ako vam ovo izgleda smešno, izaberite biografije ili memoare, pošto je mnogo lakše pratiti priču i obratiti pažnju na specifične reči. Kasnije, pređite na young adults knjige. Kada budete stigli do knjiga za odrasle, bićete ponosni na sebe koliko ste postigli. Danas postoji mnogo izvora na Internetu sa kojih možete skidati knjige, ili čak slušati dok ih drugi čitaju. I slušanje i čitanje u istom paketu. Dve muve jednim udarcem.

Online učenje jezika uz kafu i podkast

Ne volite da čitate? Nemate vremena? Podkastovi su izbor za vas. Izaberite temu koja vam odgovara, i uronite u slušanje. Ukoliko izaberete temu koja vam se sviđa, mnogo je veća mogućnost da ćete znati o čemu pričaju i lakše će biti da pratite.

Pokušajte da pišete što više. Svaki profesor će vam reći da treba da beležite nove reči u svoj rečnik. Medjutim, svi znamo da je vrlo teško zapamtiti reči van konteksta. Stoga, te iste reči iskoristite u porukama koje ostavljate sebi, na forumima, Tviteru, Fejsbuku, i ostalim društvenim platformama. Ako ste previše lenji za svakodnevno pisanje, motivišite sebe tako što ćete postaviti neki izazov, a za uspešno dovršeni zadatak dobijete i nagradu.
Naravno, staro dobro gledanje filmova i serija, naučnih emisija, kuvarskih programa uvek ostaje kao mogućnost izlaganja jeziku. Svojim učenicima uvek preporučujem da sve te programe gledaju bez titla ili eventualno sa titlovima na engleskom jeziku.
Pričajte sami sa sobom. Odaberite temu i prodiskutujte suprostavljajući mišljenja. Iznenadićete se koliko će biti teško da sami sebe ubedite u nešto.
Bezbroj je mogućnosti, ali sve polazi od vas samih. Put some effort into it.

Škola engleskog jezika Dandelion

Podelite sa prijateljima

Prijavite se na newsletter